I tio steg till optimal industridammsugare

Utbudet av industridammsugare är stort. Hur hittar man den optimala apparaten för individuell användning? Helt enkelt genom att fastställa i 10 steg konfigurationen av dammsugaren.

1. Hur tung är dammsugaren?

Det kommer an på att metallspån kräver en annan sugeffekt än plastgranulat eller fibrer vid textilbearbetning. Den specifika vikten avgör alltså uppsugningseffekten.

2. Finns explosionsrisk?

Så här början måste vi också fråga oss: Måste explosionsskydd beaktas? Alla Ruwac-dammsugare finns såväl som damm- som gasexplosionskyddade.

3. Körbar eller ej?

Är dammsugaren hälso- eller miljöfarlig? Svaret på denna fråga lägger fast vilka tre standardiserade filterklasser som behövs.

Vid okritiskt damm är L det bästa valet. Hälsofarligt damm hålls tillbaka med ett filter i klass M, vid mycket giftiga eller starkt cancerogena ämnen (t.ex. Asbest eller damm inom medicintillverkning) tillkommer filter av kategorin H.

4. Hur mycket uppsugning?

Är mängden i homeopatisk dos eller i större mängder? Vad det gäller storleken och vid behov återvinningssystems (se punkt. 6 och 7). 

5. Varaktighet eller intermittent drift?

För klassisk driftsrengöring efter skiftet eller vid behov är i regel en växelströs dammsugare idealiskt. När rengöringsförlopp vara en timme eller längre, ska användaren sikta på en ”körtid“ med växelströmsdrift. Som tredjehandsval val finns hos Ruwac Dammsugare med direktdriven sidokanalstätning, som dock snarare är lämpad för varaktig drift.

6. Med eller utan föravskiljare?

Vanligen (eller vid omfattande rådgivning) oftast lämnas utan beaktande är frågan: Är det en fördel med föravskiljare? Som exempel finns fallet med stora mängder att suga upp. Då föravskiljaren även är rörlig som den egentliga dammsugare är denna nästan lika bra att använda sig av - och användare drar nytta av den när han inte så ofta måste tömma uppsamlingsbehållaren.

7. Uppsamlingsbehållare: tunna, påse eller filtersäck?

För uppsamlingsbehållare finns det många olika, som kan avgränsas med några få parametrar –bl.a. mängden att suga upp och hälsoriskerna. Hos de flesta kompakta eller industridammsugarna hamnar det uppsugna i en tunna under filtret. Tunnan kan t.ex. kläs in med en foliepåse, ett dammfilterpåssystem eller en återvinningsbehållare. Vid tungt material kan rullbara behållare vara bra. Dessutom finns det system, som förhindrar att man kommer i kontakt med materialet.

 

8. Omhänderta eller vidareförädla?

Allt vanligare är kretsloppsekonomi vid dammsugarvalet. Om materialet (t.ex. plastgranulat eller pulverlack) återförs under processen, har inflödet stor påverkan på valet av uppsamlingsbehållare.

9. Generalist eller specialist?

Allt efter användningsområde för dammsugaren kan det vara bättre att använda sig av det modulära grundprogrammet än att välja en specialdammsugare, som är konstruerad för ett speciellt syfte. Som vid uppsugning av spån stora mängder lättare material eller åtskiljning av fasta och flytande material.

10. Vilka tillbehör?

Kloka val av tillbehör (borstar, munstycken, rör…) kan gör den mer mångsidig och därmed tillse att arbetsmiljön blir renare. I synnerhet för rengöring av maskiner finns det flera val att göra som underlättar uppsugningen. Men en blick på tillbehörsprogrammet (Länk) lönar sig!

Länk:

Facit: Användningen skiljer sig åt men rådgivning hjälper till

Denna korta överblick visar: Vid val av ”helt normala“ industridammsugare för allmän rengöring har användaren många möjligheter. Rekommendationen vad det gäller Ruwac lyder: Bättre att inte bara vara ”vid stången“ eller från (online-)katalogen köpa utan noggrant välja ut och i bästa fall även be om rådgivning från Ruwac. Då är sannolikheten mycket hög att dammsugaren varaktigt (alltid individuellt) uppfyller sin uppgift. Den korta tiden som det tar att ta fram en individuell konfiguration är väl värd!